Uncategorized @tr, Yüzme

Sporcu Velisi Olarak Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Sporcu velisi olarak nelere dikkat etmeliyiz? Sporcu velisi olmak, bir çocuğun ya da genç bir insanın spora olan ilgisi ve yeteneğine destek vermek anlamına gelir. Bu destek, finansal, manevi veya pratik yollarla olabilir. Sporcu velisi olmak, çocuğun spora yatkın olduğunu fark etmek, onun yeteneğini keşfetmesine ve geliştirmesine yardımcı olmak, ona uygun ekipman, eğitim ve takım imkanlarını sağlamak gibi birçok farklı rol içerebilir. Bunun yanı sıra, sporcu velisi olmak, çocuğun hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmak ve onu teşvik etmek, onu cesaretlendirmek, motivasyonunu artırmak gibi manevi ve duygusal destek de sağlamak gerekir.

Sporcu Velisi Olarak Nelere Dikkat Etmeliyiz

Sporcu Velisi Olarak Nelere Dikkat Etmeliyiz

Sporcu Velisi Nelere Dikkat Etmeli

Sporcu velisi olmak isteyen birinin şu adımları takip etmesi önerilir:

  1. Çocuğun spora olan ilgisi ve yeteneğini keşfetmeye çalışın: Çocuğun hangi tür sporu sevdiğini ve hangi alanda becerikli olduğunu anlamaya çalışın.
  2. Uygun ekipman ve araçları sağlayın: Çocuğun sporu yapabilmesi için gerekli ekipmanları ve araçları sağlayın.
  3. Eğitim ve takım imkanlarını sağlayın: Çocuğun sporu daha iyi öğrenmesine ve geliştirmesine yardımcı olmak için uygun eğitim ve takım imkanlarını sağlayın.
  4. Finansal destek sağlayın: Sporu daha profesyonel olarak yapmasını isteyen çocuğun gereken finansal desteği sağlayın.
  5. Manevi ve duygusal desteği sağlayın: Çocuğun hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmak, onu teşvik etmek, cesaretlendirmek ve motivasyonunu artırmak gibi manevi destek sağlayın.
  6. Başarı ve zorluklarda onun yanında olun: Çocuğun başarılarını ve zorluklarını destekleyin ve onun yanında olun.
  7. Doğru bir şekilde teşvik edin: Çocuğun başarılarını teşvik edin, ancak aynı zamanda zorlukları ve kayıpları hakkında da olumlu konuşun.
  8. Doğru bir şekilde yönlendirin: Çocuğun hedeflerine ulaşmasına yardımcı olun ve onun sporu yapması için doğru bir şekilde yönlendirin.

Sporcu Velisi Olmak

Çocuğunuzu koşulsuz sevin bu olmamış demeyin. Her yarışmada kazanamayacakları gerçeğini benimseyin. Çocuk olmalarına ve eğlenmelerine izin verin.
  • Doğru karakterli ve değerlere sahip bir birey olmalarına yardımcı olun.
  • Sporcu ailesi olmaya ara verin. Akşam yemeğinde veya arabadaki konuşmalarda sadece sporla ilgili konulardan kaçının.
  • Çocuklarınız için her şeyi yapmayın. Sorumluluğu ve kendilerini yönetmeyi öğretin.
  • Başarıyı ve eforu ara sıra ödüllendirin. Ancak basitçe, küçük bir şekilde.
  • Yarışmalarda sakin, rahat ve değer verici olun.

Herhangi bir sporda ilerlemenin uzun zaman aldığı gerçeğini kabul edin. Birçok sporda sporcuların tam potansiyeline ulaşması 7-10 yıllık olgunlaşma döneminden sonra gerçekleşir. İster inanın ister inanmayın, çocuklar antrenman çantalarını kendileri hazırlayıp, kendileri açtıklarında ve ya antrenman malzemelerini kendileri temizlediklerinde, su şişelerini kendileri doldurduklarında mutlaka bir şeyler öğrenirler.

  • Bu ve benzer konularda onları sportif kariyerlerinin kontrolünü ele almaları konusunda cesaretlendirin. Küçük el işleri ve ev işlerine yardım etme bağımsızlık gelişiminde önemli öğreticilerdir.
  • Beceriler ve davranışlar başarı için önemli değerlerdir. Çocuklarınıza en son ve en güzel malzemeleri alıp başarıya kısa yoldan ulaşmalarını ümit ederek paranızı boşa harcamayın.
  • Sporda gösterilen arzu ve kendini vermeyi, okul ve derslerde de göstermeyi özendirin.
  • Spor içecekleri, spor yiyecekleri ve spor destek ürünlerine dayanmaktan kaçının. Onun yerine çok çeşitli ve sağlıklı yiyeceklerden oluşan dengeli bir beslenmeye odaklanın.

Sporcu Velisi Olarak Doğruları Yapmak

Çocuklarınızın değişik spor ve aktivitelere katılmasına olanak verin. Çok erken özelleşmeye çalışmayın! Kazanmayı vurgulamak yerine, efor, sıkı çalışma, yeni beceriye teşebbüs, yeni beceriyi yarışmada yapma gibi değerleri öne çıkarın. Pişmanlık duygusundan kurtulun. Bu durum sizin “zamanımı daha iyi şeyler için geçirebilirim” gibi cümleler kurmanızı engeller ve “senin spor yapman için ne kadar çok fedakarlık yaptığımın farkında mısın ?” gibi kurulan cümlelerde herkes kaybeden olur. Antrenman, yarışma ve okul çalışmaları dışında ilişkiler ve arkadaşlıkları özendirin. Bu, dengeyi iyi kurmalarına yardımcı olur.

  • Çocukların koydukları hedefleri başarmalarında onlara destek olun. Aile olarak onların başarılarını paylaşmaya zaman ayırın.
  • Antrenman yapmayı veya spor yapmayı asla ceza olarak kullanmayın
  • Antrenmanlara düzenli aralıklarla gelerek onların yaptığı spordaki eforlarına ve süreçlere ilgi duyduğunuzu gösterin. Sadece yarışmadaki kazanmalar ve kaybetmelerle ilgilenmeyin.
  • Antrenmanlar ve yarışmalarda zaman harcarken direkt olarak kendi çocuğunuzla ilgilenmeyin. Bu, çocuklara takım kavramının önemini öğretirken birlikte çalışmak ve diğerlerini destekleme davranışlarını da ön plana çıkarır

Sporcu Velisi

Çocuğunuzun yapmış olduğu spora olan ilgisinin (arzusunun) değişebileceğinin farkında olun. Şu cümleyi kullanmayın “ben senin yaptığın sporu yaparken, biz böyle yapmazdık. Çocukların güçlü rol modeller bulmasına yardımcı olun. Ancak bunu yaparken sadece sportif becerilere dayanan karar olmamasına özen gösterin. Rol modelde, bütünlük, insanlık, dürüstlük ve sorumluluk konularında kendi kararlarını veren güzel örnekler seçin

  • Çocukları liderlik kalitelerinden paylaşımcı, bencil olmayan, takım çalışması ve cömertlik gibi kaliteleri öğrenmesi konusunda özendirin. Spor yapmak hayat derslerini öğretir.
  • Çocuğunuzun başarılarını diğer çocukların başarıları ile kıyaslamayın. (iyi veya kötü) Bu sadece çocuklar arasında darılmalara ve engellere yol açar.
Vikipedi: Sporcu Velisi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir